Tuesday, May 1, 2012

Debata: EKSTREMI SIVILA - kakav trag ćeš ostaviti 6.maja

Petak, 04. maj 2012. u 20:00
Dom omladine Beograda//Klub


Kada nijanse sivog nisu dovoljne da oboje odluku, preostaju belo i crno: izlazak na izbore svakog pojedinca stavlja pred svršen čin - glasati ili ne. Dva različita pristupa izborima, "crni" i "beli" listići, biće tema ove javne tribine/debate. 

O tome da li su ovi pristupi međusobno isključivi, o razlozima pojavljivanja fenomena belih listića i njihovim mogućim političkim i društvenim posledicama govoriće:

Slaviša Orlović, profesor na Fakultetu političkih nauka
Vladimir Pavićević, asistent na Fakultetu političkih nauka
Dušan Spasojević, asistent na Fakultetu političkih nauka
Pavle Ćosić, Izdavačka kuća Kornet
Moderator: Nenad Čelarević

Akcenat debate biće na razgovoru o širem društevno-političkom kontekstu koji je nezavisan od stranaka i ustaljenih političkih podela; o principima participacije - da li je "beli" isto što i "nevažeći" listić, kao i o argumentima i razlozima koji su važni za "opredeljene". Naglasak će biti i na individualnim odlukama, izborima shvaćenim kao čin pojedinca, a ne na već beskrajno ponavljanoj i poznatoj analizi pojedinačnih političkih partija.

Debatu su zajednički organizovali Dom omladine Beograda i aktivistička mreža i web portal Baterija.org Inicijative mladih za ljudska prava. Baterija.org je mesto okupljanja mladih iz 20 gradova u Srbiji, otvoreno za sve koji žele da skrenu pažnju na probleme koje smatraju važnim za svoj grad ili državu, učine ih vidljivijim i traže odgovornost i reakciju društva, političara i institucija.


3 comments:

Anonymous said...

Sramota!!!Treba reci ljudima da izbor izmedju "njih" i "njih" zapravo ne predstavlja izbor!Umesto da kazu ljudima, da za samo uspostavljanje danasnjih kvaziinstitucija na institucionalni nivo, uspostavjanje trzisne, politicke i pravne jednakosti, potrebno 20 do 30 godina (minimum), oni zapravo teraju ljude da ucestvuju u ponudi vasarske, jeftine muzike, da prihvataju vadjenje zeca iz sesira, i da aplaudiraju jednoj krajnje degutantnoj predstavi u kojoj ucestvuju siroke narodne mase...

Luka Bozovic said...

Debata je u petak, i svako će moći javno da kaže šta misli. Dođi tamo, i reci to, argumentuj, pitaj.

Anonymous said...

http://youtu.be/-8KT-GNoKzo

bila bi dobra debata o ovome hehehe